Skip to main content

Penang Mengkuang Dam, Butterworth

Mengkuang Dam merupakan empangan terbesar di Pulau Pinang. Di selatan Kampung Mengkuang di Seberang Perai.Sumber utama air minuman kepada penduduk Pulau Pinang, Empangan Mengkuang juga merupakan kawasan rekreasi kegemaran untuk semua orang. Terdapat trek jogging dan wakaf. Empangan ini juga merupakan tempat perlumbaan perahu naga selama bertahun-tahun.

Empangan Mengkuang dibina antara tahun 1982 dan 1984, dirasmikan oleh Yang di-Pertua Negeri, Tun Datuk Dr Haji Awang bin Hassan pada 4 Disember, 1985. Dengan kapasiti 23.5 juta meter padu, ia adalah sepuluh kali saiz Itam Dam Ayer. Ketinggian empangan adalah 24.7 meter.Ini semua FAKTA you all should come to Penang trust me tak kan menyesal


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
My own experience with them

Well said , perkara tak rancang selalu menjadi, so we decided utk overnight, tapi kami tak dela pegi mana pon just jenjalan dekat Qb pusing2 kota lama then balik seberang sambung lepak dekat MCD Seberang Jaya sampai ke subuh i ajak alip & fariz balik depa tak nak, kesian plak takut kantoi dkt pakguard kantoi fly haha.So atas belas kasihan lepak la lagi, tepat pukul 7 , Si ain ni bersuara
 " Korang penah ternampak tak sign board ada tulis Mengkuang Dam, tau tak jalan kesana "
 Si alip jawab " tau penah pegi tapi kecik2 dulu la tak ingat dah "
So ain pon ajak pegi , sebelum tuh depa semua dah makan pagi i je belum suruh si alip belanja TQ alippp :)  
I ni pantang masuk kereta mesti tidoq , pegi mana pon i will bring shawl or any shirt to cover my annoying face while sleep, dalam setengah jam juga la nak pergi Mengkuang Dam,  tapi time nak u turn untuk penghujung jalan tuh i dah sedar dari tido lena, ii a ternampak Fariz yang drive , dalam 1 minit rasa kagum gila cara dia drive smooth gila, Mengkuang Dam tuh jalan dia berliku2 macam jalan Balik Pulau so bahaya la takut time turun bertembung dengan qeta lain..alip xberani bawak sebab katanya, Tapi i suka  dkt aliff n fariz sbb depa bukan jenis yang gila stereng , selalu nya budak2 remaja ni suka bangga dekat jalan raya.

Sampai saja pintu masuk mengkuang dam "wah macam dekat luar negara "
kabus yang masih ada , matahari baru muncul sungguh menyungguh aman tempat tuh tak menyesal langsung pegi , Mula la perjalanan kami yang lawak nya kami saja yang pakai jeans , pagi yang hening penuh gelak tawa kami , berlakon seolah2 dkt luar negara flight delay la , tgk tapak project la mcm2 depa semua buli i ikut jalan sampai ke atas bukit fuhhh penat gila tapi seronok , aliff ain fariz sambil jalan sambil bagi motivasi dkt i kata depa '' JANGAN CEPAT MENGALAH KO TUH DAH GEMOK , INI LA ORG MELAYU BUAT SESUATU MUDAH PUTUS ASA PATUT LA BANGSA LAIN DOK NAIK DAN TINDAS'' ha itu la motivasi terlalu banyak tapi tak ingat dah . 
Perjalanan yang sangat jauh dan tak dapat dilupakan
them <3

sabarina menari oppa gangnam style


lots of love Qila 

Comments

  1. keindahan selalu mengkhayalkan..
    ia anugerah terindah..
    dari Tuhan untuk Hamba..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Test JPJ 2015

Hai guys, danggg nak cari tips test jpj laa tuewwww !

I daftar lesen after fnal year dah habis, seminggu dekat rumah terus pergi belajar memandu, ujian komputer quite nervous sebab sekarang syllabus baru dan boleh pulak buku kelas D tebal mcm buku teks kemahiran hidup -.- Tapi i refer banyak dekat buku dahula kala , ala yang kulit hijau and all objective question tu , mesti ampa semua ada punya kannn. 

(TEST COMPUTER)
Tips untuk ujian komputer banyak buat latihan , hafal segala amaran/halangan/tanda isyarat/mandatori/merit , untuk merit ni wajib hafal trust me, kalau agak susah nak ingat list kan merit dkt note mana-mana cepat ingat nanti.
Waktu nk pergi jawab exam computer hujan rintih2 , hmm hujan Rahmat ni , hehe,, Masa daftar pagi tu ada 3 orang saja tak ramai pon , after staff scan ibu jari , ambil gambar dan terus pergi buka komputer . I dapat 47/50 dalam masa 8 minit tanpa semak sebab takut nanti berubah hati dekat jawapan lain .Alhamdulillah lulus .
3week i tunggu lama gila nk…

Lagenda Selepas Mahsuri

Yasmin seorang gadis biasa,berparas rupa yang ayu cantik dan berjiwa musik ,macam remaja lain aktif dilaman sosial fb ,twitter ,instgram,thumblr dan juga diary nya 'blog' menjadi 'Trending' ditwitter pada 3.6.12 membuat kan org disekelilingnya menjadi sebak termasuk org luar malah semua org seakan tidak percya ..Takdir allah kita tidak boleh idakkan memuat foto di'instgram' BEGINIKAH RASANYA 7 MALAM PERTAMA DIALAM KUBUR ' dengan kata2 yasmin 'THIS BOOK KINDA INTERESTING' Mimpi Ngeri yang yasmin alami menjadi entry didiary tercinta nya 'her illusionist' Semua ini seakan2 bukti yang yasmin sudah ada persiapan, persiapan ke 'alam baru' ..meninggalkan keluarga tercinta,rakan2 yang disayangi...tetapi kasih sayang tersebut akan kekal sebati disetiap insan2 tersebut  3.6.12 tarikh yang akan menjadi detik kehidupan yang baru buat keluarga tercinta,tanpa kekasih hati mereka 'YASMIN'  masih ramai yang tidak tahu apa kisah yang terjadi ...

Per…

Sakit tak pakai braces ?

Entry  yang sangat panjang , get ready  yoo!
Bercakap tentang braces first impression untuk semua orang  ialah Ugly betty . Untuk  i pula , i adore sesiapa pun yang pakai braces because its looks so beautiful . Pernah suatu tika dulu i berhasrat nak pakai braces di zaman persekolahan tapi i kena batal kan niat tu sebab keluarga i bukannya orang berada ( not  attention seekers ok :P ) 

Apa itu braces ? Braces ialah besi yang melekat pada gigi kita supaya gigi tersusun lebih elok ,tapi untuk nak elok pun mesti ada seksanya (beauty is pain )  , si pemakai harus berkumur selepas makan atau pon mengunakan lidah sebagai pemantau sama ada sisa makanan terperangkap di besi-besi tersebut atau tidak   (ala-ala pengawas yg berdedikasi gitu bermula hujung gigi kanan sampai hujung gigi kiri ).  Bila kita dah ber- braces maka  akan terjadi nya masalah menutup mulut dengan baik, mula-lah  sering  menjuih mulut kedepan & airliur juga akan berkumpul kahh kah kah.

Untuk pengetahuan semua i pakai …