Skip to main content

Pengalaman Test JPJ 2015

Hai guys, danggg nak cari tips test jpj laa tuewwww !


I daftar lesen after fnal year dah habis, seminggu dekat rumah terus pergi belajar memandu, ujian komputer quite nervous sebab sekarang syllabus baru dan boleh pulak buku kelas D tebal mcm buku teks kemahiran hidup -.- Tapi i refer banyak dekat buku dahula kala , ala yang kulit hijau and all objective question tu , mesti ampa semua ada punya kannn. 


(TEST COMPUTER)

Tips untuk ujian komputer banyak buat latihan , hafal segala amaran/halangan/tanda isyarat/mandatori/merit , untuk merit ni wajib hafal trust me, kalau agak susah nak ingat list kan merit dkt note mana-mana cepat ingat nanti.

Waktu nk pergi jawab exam computer hujan rintih2 , hmm hujan Rahmat ni , hehe,, Masa daftar pagi tu ada 3 orang saja tak ramai pon , after staff scan ibu jari , ambil gambar dan terus pergi buka komputer . I dapat 47/50 dalam masa 8 minit tanpa semak sebab takut nanti berubah hati dekat jawapan lain .Alhamdulillah lulus .

3week i tunggu lama gila nk start class

(Training by En.Fisol)

Pukul 3 ptg seminggu sebelum puasa. First class Cik Fisol beri tunjuk ajar mengenai RSM & RPK 
RSM stand for Rutin Sebelum Memandu and RPK Rutin Pemeriksaan Kereta. Lepas ajar die suruh ulang , Gulppp alamak byk tak ingat , but i try my best sambil gelak2, Alhamdulillah Cik Fisol cikgu yang sangat baik tak garang 100% baik .

Class i banyak 1-3 ptg bulan puasa ok , i akan tanggu die pergi solat dalam 1.20 Ptg class baru start.  First time i nk drive ni, cik fisol ajar lepas cengkam perlahan & so on la ,but i admit masa tu i mmg xtahu main gear, streng pegang still lelong,  hanya dalam satu pusingan dalam litar terus cik fisol suruh bawah p jalan raya . Oh My God i rasa nk tercabut jantung dengan tak tahu main gear lagi, motif sebab terus p jalan raya die kata nanti penat main dalam litar.

I drive ke tiga tiga jalan , i start belajar tukar gear time drive hahaha, pengalaman yang ngeri wee direct tiga hari belajar then next week dua hari class. Cik fisol suruh buat Qti before raya but i refused takut lupa bila jpj nanti lol

(QTI)
Yang ni ngeri juga la sebab side parking i terlanggar penghadang jalan selalunya ok ja takut gila failed , i dapat cukup2 makan markah penilai tu bagi , dia suruh i tambah masa , tapi i takpi sbb xda duit ;P 

(TEST JPJ 10/8/15 )
Malam sebelum Jpj, i berlatih drive tengah nak jalan kedepan i telanggar pasu bunga mak sampai pecah hahaha ala bukan apa pon sebab nk elak bonggol tinggi tu , serius cakap bonggol tuh sangat tinggi . Perasaan hari2 hampir jpj , Ya allah gundah gulana chekkk oi , i solat baca quran nak bg tenang hati , Alhamdulillah tenang.
Yahhh dah pagi, di sebabkan rumah i xsampai 5 minit pon dgn tmpt bljr i keluar pukul 8pg, ceh masuk ja dalam kawasan pusat memandu, ni haaaa kereta berderet bersedia utk ujian, kereta dekat litar lagi, Yang lawaknya i sorang bawak bantal kes takpuas duduk bukan sebab kaki tak sampai , pg2 dah kena dengan cikgu mat sebab bawak bantal org lain senyum2 gelak, i senyum buat derk je la , bukan apa kena attack sebab i pegang je bantal tu xde nya sumbat beg hahaa.

Semua orang muka sembab , sebab awal pg kan , then tengah tunggu , nampak laa jejaka2 jpj sampai , pergh bergetaq tulang rusuk cheqq bukan sebab hensem sebab depa nampak tegas dgn uniformnya arghh . 

Ketua Jpj datang muka garang, tapi baikkk alhamdulillah la , die bg sepatah dua kat , ramai gila ulangan jpj so depa akan buat dulu yang new ni la kena tunggu lama, Jpj buat dua kumpulan , bahagian litar  dan jalan raya , after Rpk semua ke kumpulan masing2, i orang last hmm.

Dalam litar , Alhamdullillah lulus, time nk pergi ambik borang dekat ketua jpj hujan lebat, so rehat dengan ketua2 jpj la , gila ramah n paklawak , time tu depa xtick lagi untuk borang i, i terus tanya cik saya lulus tak , jawabnya ya lulus2 haha, Opsss Bantal aiiii tertinggal punya gelisah la takut kereta tu hilang mana >,< kena lagi dengan ketua jpj sebab bantal ,jenuh kena sakat dengan dia haha
Hujan pon stop dapat keputusan pergi pondok ke dua untuk drive tunggu 3 student lain  , and my turn dah sampai ,hmmmm getaq hanya tuhan yang tahu.

Assalamualaikum Cikkk ( OK guys jgn lupa bg salam)
I : cik nak tutup enjin boleh tak ?
En.JPJ: Nak tutup apa pintu rumah ka? (paklawak juga)
I : Hahaha, Nak tutup sebab nak buat Rsm.
En.JPJ: Boleh
I : Pung pang pung pang cakap , dah cik
En.JPJ: Betul ke ni
I : Ehhh ada g , haha lampu bla,bla . Dah cik
En.JPJ: Okk

Nak keluar simpang i lambat sebab ada kereta banyak, Cik JPJ mulut asyik bercakap suruh i cepat jalan, myb die letih dah kot,

I : Cik kita nak pergi jalan berapa 
En.JPJ: Jalan 1 (dalam bahasa tamil,siam,mandarin dia sebut)
I : Hahahha cik jalan berapa 
En.JPJ: la xkan xfaham
I : Dak , tak faham
En.JPJ : (Still dalam bahasa lain sebut jalan 1 ) kita pergi jalan satu 

Banyak sangat conversation -,-

Masuk kawasan pusat memandu tunggu die tick sambil buat lawak, die kata " saya tengok kamu ni happy saja nak lulus la tu'' i terus jawab dak aih cikk , kalau saya failed pon saya still kena dtg lgi buat jpj, bla bla bla
Nahh , i xkuar dari keta , sat nk tgk dlu .
Ya Allahhhhhh cikkkkkkk , saya lulus, baiknya cikkkkk , Ya Allah semoga Allah rahmati cikkkkk, terima kasih cikkk , sambil tengok i ambil beg dekat sit belakang senyum gelak cik jpj tu boleh dok bt lawak bini kedua apa ntah i gelak saja la , haha!
FYI, u got jpj perempuan naya u, sungguh ekkk i senyum saja masa bertembung dkt toilet ya tuhan buat derk , tapi alhamdullilah sbb xdapat awak :)

Alhamdulillah semua hanya berlaku satu kali saja , Semoga Allah merahmati cikgu fisol, cik2 jpj , tenaga pelajar lain sebab baik hati . Amin



  

Comments

Popular posts from this blog

Lagenda Selepas Mahsuri

Yasmin seorang gadis biasa,berparas rupa yang ayu cantik dan berjiwa musik ,macam remaja lain aktif dilaman sosial fb ,twitter ,instgram,thumblr dan juga diary nya 'blog' menjadi 'Trending' ditwitter pada 3.6.12 membuat kan org disekelilingnya menjadi sebak termasuk org luar malah semua org seakan tidak percya ..Takdir allah kita tidak boleh idakkan memuat foto di'instgram' BEGINIKAH RASANYA 7 MALAM PERTAMA DIALAM KUBUR ' dengan kata2 yasmin 'THIS BOOK KINDA INTERESTING' Mimpi Ngeri yang yasmin alami menjadi entry didiary tercinta nya 'her illusionist' Semua ini seakan2 bukti yang yasmin sudah ada persiapan, persiapan ke 'alam baru' ..meninggalkan keluarga tercinta,rakan2 yang disayangi...tetapi kasih sayang tersebut akan kekal sebati disetiap insan2 tersebut  3.6.12 tarikh yang akan menjadi detik kehidupan yang baru buat keluarga tercinta,tanpa kekasih hati mereka 'YASMIN'  masih ramai yang tidak tahu apa kisah yang terjadi ...

Per…

Sakit tak pakai braces ?

Entry  yang sangat panjang , get ready  yoo!
Bercakap tentang braces first impression untuk semua orang  ialah Ugly betty . Untuk  i pula , i adore sesiapa pun yang pakai braces because its looks so beautiful . Pernah suatu tika dulu i berhasrat nak pakai braces di zaman persekolahan tapi i kena batal kan niat tu sebab keluarga i bukannya orang berada ( not  attention seekers ok :P ) 

Apa itu braces ? Braces ialah besi yang melekat pada gigi kita supaya gigi tersusun lebih elok ,tapi untuk nak elok pun mesti ada seksanya (beauty is pain )  , si pemakai harus berkumur selepas makan atau pon mengunakan lidah sebagai pemantau sama ada sisa makanan terperangkap di besi-besi tersebut atau tidak   (ala-ala pengawas yg berdedikasi gitu bermula hujung gigi kanan sampai hujung gigi kiri ).  Bila kita dah ber- braces maka  akan terjadi nya masalah menutup mulut dengan baik, mula-lah  sering  menjuih mulut kedepan & airliur juga akan berkumpul kahh kah kah.

Untuk pengetahuan semua i pakai …